Kövess minket Facebookon is!

 
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az MTA-ME Anyagtudományi Kutatócsoport története

 

Az MTA-ME Anyagtudományi Kutatócsoport 1994 óta mûködik a Fémtani Tanszék keretein belül. Kezdetben lézeres felületkezeléssel (felületötvözés, fém/kerámia kompozit és monotektikus felületi rétegek kialakítása) foglalkozott a csoport. A lézeres kísérletek a BAYATI-ban és Fraunhofer Intézetben (Aachen, Németország) készültek. A monotektikus felületi réteg kialakítására kidolgozott technológiát a csoport szabadalmaztatta. 2006-ban az MTA Mûszaki Osztálya a csoportot a megadott szabadalom alapján szabadalmi díjra terjesztette föl. A kutatásokhoz 1 PhD disszertáció, 6 TDK dolgozat és 6 diplomamunka kapcsolódott. Az eredményekrõl hazai és nemzetközi konferenciákon, folyóiratokban számoltunk be, melyekre már külföldi szerzõk is hivatkoznak.

A kutatócsoport figyelme az utóbbi három évben az amorf fémek felé fordult. Az MTA-MFA-ban gyorshûtéssel készített FeSiBNi amorf ötvözetben hevítés hatására lezajló folyamatokat, a kialakuló fázisokat vizsgálták DSC, XRD, SEM+EDS és TEM segítségével. Utóbbi vizsgálatokat a Debreceni Egyetem Szilárdtest Fizika Tanszékén végezték. Igazolták, hogy az irodalomban vitatott B Fe2 fázis a hõkezelés hatására valóban kialakul. Módszert dolgoztak ki a folyamatos hevítésre vonatkozó DSC görbék korrekt kiértékelésére (a berendezéssel szállított kiértékelõ szoftverek erre alkalmatlanok). Bemutatták, hogy a hõkezelés során nanoméretû fázisok alakulnak ki.

A kutatócsoport jelenleg a Cu alapú tömbi amorf ötvözetek elõállításával és fejlesztésével foglalkozik. Különféle technikákkal állítanak elõ tömbi amorf ötvözetet: Az elsõ módszernél centrifugál öntéssel ék alapú próbákat készítenek, és meghatározzák, hogy maximálisan mekkora az amorf anyag vastagsága. A második módszernél folyamatos és impulzus üzemmódú Nd:YAG lézerberendezéssel hoznak létre amorf felületi réteget. A harmadik módszer esetében golyósmalomban õrléssel Cu alapú amorf port készítenek.

A kutatócsoport jelenlegi vezetõje Dr. Kaptay György, akadémikus.

Módosítás: (2020. június 18. csütörtök, 12:52)

 

Keresés

Külső linkek

MAK logó

Órarendek, konzultációk

Nappali tagozat

Levelező tagozat

Laboratórium foglalási rendszerGaléria